måndag 10 november 2008

Pål Hollenders oetiska stiftelse

Med intresse läste jag idag om Pål Hollenders "konstprojekt" "Pål Hollenders Stiftelse till förmån för Etiskt eller Estetiskt Kränkta Kulturkonsumenter"...

Malmö stads hemsida kan man vidare läsa att "[s]tiftelsens fondmedel bygger på en aktieportfölj med aktier som både vid upphandlingen och vid framtida omplaceringar klassificeras som oetiska. Det är bl.a. aktier i vapen- och porrindustrin. Konstverket visas vart 5:e år, under två till tre veckor, då det är möjligt för konstmuseets besökare att ansöka om medel från stiftelsen och utdelning sker på utställningens sista dag."... Ok. Ännu ett postmodernt politiskt "konstverk" som alltså skall få besökarna att bli medaktörer, delaktiga i konstverket.

Ointressant by default, visst, men det som ändå tar priset, och som gör att utställningen platsar på denna blogg, är hur Hollender presenteras. Malmö stad presenterar Hollender genom att konstatera att han är "kontroversiell" och därmed "intressant". Punkt. Svenska Dagbladet skriver vidare: "I två veckors tid har besökarna på Malmö konstmuseum kunnat ta del av verket, som rent fysiskt består av bland annat glaslådor där stipendieansökningarna visas." Ansökningar som i sig då skall vara provocerande eftersom pengarna placerats i "­vapen, alkohol, tobak, spel och porr."

Kanske är det dags att starta en verklig fond eller stipendium för oss som verkligen blir etiskt och/eller estetiskt kränkta i dagens trams- och äckelkonstvärld av ovan nämnda typ? Skänk pengarna till konstskolor som utbildar målare i klassiskt figurativt måleri, poeter som använder traditionella verkningsmedel för att säga något om dåtid, samtid och framtid och tänkare som vågar sätta tänderna i begreppen "konst" och "skönhet"? Eller varför inte skänka en slant till läroverk och universitet så att de vågar stå emot ideologiproducerande kvasiforskning av politisk korrekt queertyp utan att riskera straff från statligt håll?

1 kommentar: