fredag 15 maj 2009

Uppdatering

Efter lång tids frånvaro skall vi, negativismens fiender, fortsätta vår kamp. Först ut är politikern Bengt-Urban Fransson som fått erbjudandet att bli politisk chefredaktör för Piteå-Tidningen. Han är upplivad som ett barn och förklarar för samma tidning 2009-03-14:

"Nu ser jag min chans att få vara kaxig, utmanande och provocerande".

Seriöst? Så mycket för den som hoppades på seriös politisk debatt uppe i norr, men visst förstår man Fransson. Det är ju enklast att vara negativist. Att bygga upp något är svårare.

Göteborgs-Posten rapporterar
2009-02-07 från något så icke-avantgardistiskt och traditionsmedvetet som Röhsska museets Konstslöjdsalong.

Fast. Nä. Konstslöjd har visst dåligt självförtroende i dagens psykosfejkade navelskådarikonstsamhälle. Lyssna på detta: Utgångspunkten har i år varit en tanke om att "Föremålen skall ha hög konstnärlig kvalitet, kunnig och känslig materialbehandling, nyskapande formgivning, starkt personligt uttryck eller högklassigt provocerande innehåll - allt på en gång eller var för sig."

Ursäkta? Jag hänger med i "hög konstnärlig kvalitet", "kunnig och känslig materialbehandling", men det blir väl bara krystat med "nyskapande" och "högklassiskt provocerande"? Det enda jag uppskattar i meningen är ordet "eller" som skiljer det provocerande från "hög konstnärlig kvalitet".

Göteborgs-Posten älskar uppenbarligen provokationer, för 2009-01-16, kunde man läsa hur konsthallen i Alingsås genom en "ny kommunal strategi för konstens framtid föreslås" bli "'ett rum för djärva experiment'". Rummet måste visst "till skillnad från större delen av det övriga samhället, tillåtas vara vidöppet, kompromisslöst och utmanande."

Konstrummet har kritiserats flera gånger från skattebetalare som anser att deras pengar bör läggas på annat, men detta stärker bara den inbilske kultur- och fritidschefen Olle Andersson: "En konsthall som emellanåt inte utmanar publiken är en konsthall i periferin" säger han.

Synas till varje pris, det är dagens melodi. Och lyssna inte på kritik, ta det bara som argument och gott betyg för att fortsätta provocera. Det verkar vara enkelt att vara politiker med den inställningen.

Som försvar för Alingsås konsthall kan man dock tillägga att de just nu visar en utställning med Ola Billgrens konst! Heja! Det verkar som att kommunalavantgardisten Andersson tänkt om. Vi får hoppas det.

2 kommentarer: